LOGO

P2.4

Браншовите асоциации също ще предлагат състава на ДКЕВР 

0

Браншовите и потребителските организации вече ще могат да предлагат кандидати за членове и председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това предвиждат част от подготвените от служебното правителство промени в Закона за енергетиката. Основната идея на поправките е комисията да стане по-независима, като се избира от Народното събрание, а не от правителството, както е в момента. Предложенията за членове и председател ще могат да се правят от всички депутати и от парламентарните групи, а чрез тях и от представители на неправителствените организации в сектора на енергетиката и ВиК услугите. От името на самата комисия ще отпадне думата държавна и вече ще се казва само Комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Независимостта на комисията ще се гарантира и от самостоятелен бюджет, който ще бъде част от републиканския. Министърът на финансите и Министерският съвет обаче няма да могат да правят изменения и предложения по него, а само да дават становището си. Председателят и членовете на комисията също така ще получават по-високи заплати, съответно по 95% и 90% от 5 средномесечни заплати в сектора. Това е съществено увеличение, тъй като в момента председателят взима 93% от три средномесечни заплати, а членовете съответно 85%.

Заедно, но разделени 

Предвижда се регулаторът да се раздели на два специализирани състава, като единият ще отговаря само за решенията в енергетиката, а другият - за ВиК сектора. Това според мотивите на проектопоправките се прави, тъй като в момента се дава приоритет на енергийните въпроси, което оставя на заден план проблемите на водоснабдяването и канализацията. Според мотивите е обмислян и вариантът за пълно юридическо разделяне на ДКЕВР на две комисии, но е бил отхвърлен, тъй като това ще изисква по-големи разходи за тяхната издръжка.

Промените в закона предвиждат и по-високи изисквания към членовете и председателя на енергийния регулатор. За целта те ще трябва да имат минимум 5 години професионален стаж в сектора на енергетиката или водоснабдяване и канализация, а не както досега - само 3. Премахва се и изричното изискване в комисията да има един икономист и един юрист.

По-голяма прозрачност 

Енергийният регулатор ще направи крачка и към по-голяма прозрачност. Това беше една от основните критики към работата на ДКЕВР. За целта поправките предвиждат всички заседания, включително и тези, на които се взимат решенията, да бъдат открити. Така закрити могат да бъдат само заседанията, на които се обсъжда защитена по закон информация, предвиждат поправките.

Дали и под каква форма подготвените поправки ще станат факт зависи от бъдещото Народно събрание. Воля за промени, както и готови законопроекти имаше още по време на правителството на ГЕРБ, но така и не се стигна до окончателното им гласуване.

Цялата статия четете в Капитал

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook