LOGO

24bbc15347d00c79433e16db55cc973d

Доклад: В България политиката за климата никога не е приоритет 

0

Дания води в новата класация за ефективност в политиките за справяне с климатичните промени в новия индексна института Germanwatch за 2015 г.

Скандинавската държава се нарежда като първенец ( на четвърто място, защото първите три позиции отново остават празни) заради амбициозните си политики за възобновяеми енергийни източници, както и заради опитите си да  намали емисиите си въглероден двуокис.

"Нивата въглеродни емисии и там са все още високи, но страната е пример за това как индустриалните държави могат не само да обещават, но и да изпълняват ефективно поети ангажименти." Това е един от основните изводи от 10-ия по ред индекс на Germanwatch, чиито резултати бяха огласени по време на втората седмица от международните преговори за споразумение за климата в Лима, Перу. Целта на разговорите на високо равнище, водени от ООН, е да се постигне съгласие по работен текст, който да стане основата на ново общо международно споразумение по промените в климата в Париж през 2015 г.

Докладът на Germanwatch (CCPI) и Европейската мрежа за действия по климата (CAN Europe) изследва 58-те най-големи замърсители с парникови газове в света и близо 90% от всички въглеродни емисии от енергетиката. Индексът изследва изпълнението на политики в пет области - ниво на въглеродните емисии, тенденциите в емисиите, енергийната ефективност, политики за възобновяема енергия и подход към изменението на климата на национално и международно ниво.

След Дания в класацията като първенци се нареждат съответно Швеция и Великобритания.

Проучването отчита  глобални тенденции, които са индикатор за позитивни промени, които тепърва предстоят. Например забавянето в покачването на въглеродните емисии, бързо нарастване в използването на възобновяемите енергийни източници заради спада в цената на тази енергия и масовите инвестиции.

В Европейския съюз индексът дава смесена картина, тъй като някои европейски държави са класирани напред тази година, но други – като България (на 41 място) и Полша (на 40 място) са оценени като "слаби" (poor) заради противопоставянето им на нови мерки в политиките за овладяване на климатичните промени на национално и европейско ниво.

В доклада се посочва, че България въведе допълнителни данъци и такси, както и административни  бариери за сектора на възобновяемите енергийни източници. "България е политически нестабилна, с постоянно сменящи се правителства. Политиките за климата никога не са приоритет," пише още в констатациите на Germanwatch. В индекса страната ни си остава относително стабилно сред групата на "неефективните държави".

В долната част на индекса е Австралия, която тази година заема позицията на най-лошо представящата се индустриална държава. Проучването припомня, че след идването на власт на новото консервативно правителство на Тони Абът ефективните политики срещу климатичните промени бяха преустановени. Като резултат, Австралия губи цели 21 позиции в класацията за 2015 г. в сравнение с миналата година и измества Канада от челното място с обратен знак.

Ървин Джаксън от Австралийския институт по климата коментира пред "Гардиън", че заради сегашните си действия Австралия е "все по-неподготвена" за зараждащата се глобална промяна към по-чиста енергия. Преди месец в доклад на ООН Австралия – наред с Канада, САЩ и Мексико, са посочени като единствените страни, за които има вероятност да не постигнат заложените цели за намаляване на емисиите за 2020 г.

Най-големият източник на вредни емисии в света Китай е на 45-то място, с една позиция по-надолу от вторият най-голям източник на парникови газове – САЩ. Авторите отчитат подобрения в политиките по климата в Китай – масовите инвестициите във възобновяемите източници и сериозни усилия в посока енергийна ефективност.

Един от авторите на проучването Ян Бурк отбелязва пред британския вестник "Гардиън", че всички държави в долната шестица в класирането - Русия, Иран, Канада, Казахстан, Австралия и Саудитска Арабия - имат много ресурси от изкопаеми горива. "Лобитата на изкопаемите горива в различните държави остават силни. В Австралия например кабинетът спря политики и норми, свързани с намаляване на емисиите, които се считаха са много добри," се казва в доклада.

 

**Цялата статия: в Дневник

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook