LOGO

BSA logo

Домашна електроцентрала? Вече се случва 

1

В електроенергетиката се случват радикални промени. Благодарение на тях през следващите години секторът ще се промени значително. Но най-важното – тези промени ще доведат до промяна както в бита, така и в промишлеността. Електроенергетиката се базира на производство, пренос и потребление. Преди няколко години се появиха smart grid, известни у нас като умни мрежи.

Вече е направена и следващата стъпка. Ако доскоро проблемът беше в съхранението на енергия, то сега и той е на път да бъде отстранен. Това ще промени напълно енергийната система.

Наскоро оглавяващият Tesla Motors, Илън Маск представи нова акумулатрна система, която компанията ще започне да продава на клиентите си още през това лято - Powerwall Tesla home battery.

Системата ще промени съществено процеса на потреблението на енергия в света и разбира се енергийната инфраструктура, уверен е Маск.

Powerwall Tesla home battery ще може да се използва не само в домакинствата, но и в предприятията.Това е литиево йонна батерия, която може да се зарежда от слънцето или от домашната мрежа. Компанията Tesla вече отвори възможност за предварителни поръчки за новият си продукт: 3,5 хил. долара за система с мощност от 10 киловата за час и 3 хил. долара за акумулатор с мощност от 7 кВт/ч. Тази мощност е достатъчна за покриване на всички битови нужди без климатиците и електрическите отоплителни системи. Силата на тока, който гарантира системата е 5 ампера в постоянен режим и 8,5 ампера в пиков. Енергийната й ефективност се оценява на 92%. Единственият й недостатък е, че продажната цена не включва инвентор. След построяването на заводът ни в Невада стойността на батерията ще се понижи, заради увеличаването на производството, уверен е Маск. Заводът на стойност 5 млрд. долара ще е най-големият в света.

Домашната електроцентрала всъщност е реалност през последните години. Класическата електрическа мрежа е построена на вертикалната интеграция: има център за управление, магистрални мрежи, разпределителни мрежи и накрая стига до бита. Точна тази система е на прага на съществени промени. Процесът на децентрализация на енергетиката (това по своята същност е smart grid, за която така много се говори в последно време) е в пълн ход.

Класическата схема не предвижда потребителят да е и производител, и продавач на енергия. Сега това се променя. Повечето от европейските енергийни системи предлагат така наречените Feed-in Tariff. Те касаят възможността за купуване на енергия със заден момент. Това означава, че докато хората са на работа, а имат слънчев панел може да продават произведената от устройството енергия на определена цена. Връщайки се в дома си те стават купувачи на енергията, но с цена, по-висока от тази за производството й. Засега недостатъкат бе липсата на възможност за съхранение, но както става ясно това е на път да се промени. По този начин ще се намали зависимостта на потребителите от големите електроперносни и електроразпределителни мрежи. По-важно е, че в близко бъдеще потребителите ще могат сами да продават електроенергията помежду си.

Ако везмем предвид и промените, които ще бъдат направени в транспорта, в частност масовото навлизане на електромобили, то това предполага нова енергийна инфраструктура. Тя ще изисква и нов тип мрежа и първите стъпки в тази посока вече се правят.

Тук няма да коментираме енергетиката на България и българската енергийна инфраструктура. Ще припомним само колко бърз скок направиха мобилните технологии. Нещо подобно предстои да се случи и в електроенергетиката.

3e-news.net

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook