LOGO

dker 2015

Новият енергиен регулатор ще заработи в непълен състав за запазване цената на тока 

3

Без съществени изненади относно предпочетените кандидатури, Народното събрание избра нова Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която даде заявка, че ще задържи цените на тока от 1 юли на сегашните им нива. Нейният състав обаче не можа да бъде попълнен с един член, след като номинираният от БСП и избран от депутатите експерт бе "оттеглен от партията" в знак на несъгласие срещу политическата договорка за независимия орган и не положи клетва. Така ще трябва да се проведе нов избор за едно от местата в сектора на водоснабдяването и канализацията, но утвърдените осем души ще заработят веднага след утвърждаването им с указ, обясни сред края на процедурата в четвъртък председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев от ГЕРБ.

Напълно очаквано за председател на енергийния и воден регулатор бе избран Иван Иванов, който бе кандидатура на Реформаторския блок и получи одобрението на 142 души, без представителите на БСП и "Атака". Безапелационна подкрепа дадоха депутатите на номинираните от ГЕРБ Светла Тодорова, което досега бе председател на комисията, и Евгения Харитонова, която бе нейни заместник в предишния състав на регулатора, а преди това е била и начело на комисията.

Тодорова заема мястото на икономиста в КЕВР, а Харитонова - на енергиен експерт, като каквито влизат в състава на КЕВР и двама от кандидатите на Патриотичния фронт - Александър Йорданов и Владко Владимиров. Йорданов идва от "Холдинг БДЖ", където се е занимавал с финанси, а преди години е работил в столичното електроразпределение. Владимиров доскоро е работил в държавните "Мини Марица", както и Георги Златев, който е представител на БДЦ. За Златев се смята, че е човек на бизнесмена Христо Ковачки, тъй като дълги години е оглавявал неговите дружества ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел", където е работил и досега. Той е бил и шеф на държавните Мини "Марица Изток"

За ВиК-регулациите ще отговаря Валентин Петков, който е кандидат на Реформаторския блок и вече е изпълнявал подобна дейност в енергийния регулатор, а в трудоваат си биография има ръководна длъжност във ВиК-Варна и в различни промишлени предприятия.

Във водния сектор бе избран и Димитър Кочков, една от шестте номинации на БСП, но социалистите обявиха, че ще поискат той да се оттегли, а лидерът на партия Михаил Миков показа в парламента списък с осем членове на комисията, одобрени още преди да се се състоял изборът им. От БСП обявиха, че всичко е предварителна договорка, напуснаха залата, а по време на клетвата на новия състав на КЕВР Кочков не се яви.

В състава на комисията напълно очаквано влезе и единственият кандидат на ДПС Ремзи Осман на позицията юрист.

Еленко Божков и Боян Боев не срещнаха подкрепата на депутатите

Никаква подкрепа не успяха да съберат кандидатурите на бившия член на комисията Еленко Божков, който бе предложение на БСП, както и на бившият шеф на регулатора Боян Боев, който бе номинация на БДЦ, внесена в последния момент. И двамата бяха освободени от служебното правителство на Георги Близнашки миналото лято, заради политическото им говорене, за което забележки отправи дори Европейската комисия, а за Божков бе обявено, че има конфликт на интереси.

Този орган, който по закон трябва да бъде независим регулаторен орган и да бъде в услуга на българските граждани, е политически, парцелирането в него е ясно, заяви на брифинг в парламента Красимир Янков от "БСП лява България".

Няма експерт специалист по газоснабдяване, нито по топлоенергетика, каза Янков. Офертите на БСП за подобни експерти бяха Валентин Терзийски, дългогодишен шеф на "Топлофикация-Плевен" и част от управата на Асоциацията на топлофикациите, и Любомир Денчев, бивш шеф на "Булгаргаз".

Отказваме да участваме в подобен цирк и фарс, в който всичко е предизвестено, няма логика в избора на тези хора, след като беше твърдяно, че ще бъдат професионалисти, а се правят партийни назначения, заявиха от БСП. Отказваме да легитимираме подобна комисия, която няма да представлява интересите на българските граждани, а ще бъде изцяло политическа, затова изтеглихме нашите кандидати, обявиха от левицата.

Изборът на пълен състав провален заради вътрешни размирици в БСП

Вътрешните размирици в БСП не ни позволиха да изберем пълен състав на КЕВР, заяви от своя страна Делян Добрев. Според него, различните лобита в БСП не успели да се разберат кого от кандидатите си да подкрепят за КЕВР, защото всеки от номинираните имал групичка в БСП, която го подкрепяла.

По думите му, "Атака", която няма свои номинации, е поискала прекъсването на заседанието, за да могат БСП вътрешно да се преборят кого да подкрепят и кого – не.

Според лидера на ДПС Лютви Местан смисълът на изменението в закона е да се гарантира независимостта на органа, а "не се свърза с предлагането на кандидати, стерилни от политическо пристрастие". Въпросът е - след избирането им за членове на този орган, те да прилагат закона, каза по време на дебатите преди гласуването на номинираните Лютви Местан.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че предимствата да се знае коя политическа сила зад кой кандидат застава е, че "ще се знае, че няма да има доминиране на една партия в тази толкова важна комисия". "Няма да има някакво задкулисие, което е издигнато чрез някаква гражданска организация, а всъщност зад тях да има някакво съгласие между определени политически сили. Политическа партия ГЕРБ застана зад двама кандидати, именно поради факта да не бъде обвинявана, че по някакъв начин се опитва да изземе функциите на комисията, да влияе върху нея, върху нейните решения и аз мисля, че това е честното поведение", каза Николов.

Очертава се запазване цената на тока

Самият Иван Иванов отново обяви за свои приоритети повишаване на независимостта, авторитета и капацитета на Комисията за енергийно и водно регулиране.

От думите му стана ясно още, че новият регулатор ще направи всичко възможно цената на тока да не се променя от 1 юли 2015 г.

*Цялата статия четете в: mediapool.bg

*Снимка: БГНЕС

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook