LOGO

logo dkevr2

Предлагат разделяне на ДКЕВР на енергиен и воден регулатор 

0

Правителството отново заговори за разделяне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два регулатора. Единият да отговаря за енергийния сектор, а другият за водния. Това заяви вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева, която присъства на конференцията „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд“, организирана от Средногорие мед индустриален клъстер. Захариева посочи, че е било отложено заседанието на Енергийния борд, защото е поет ангажимент към всички участници в борда да имат достатъчно време за запознаване с материалите за заседанието. Очаква се заседанието да се проведе следващата седмица. Промените в Закона за енергетиката в тази насока се подготвят от МИЕ и все още не са готови

Захариева обясни, че утре най-късно законът трябва да бъде изпратен за запознаване и да бъде качен на сайта на Министерски съвет. Промяната е свързана най-вече с независимата работа на ДКЕВР, както и с назначаването на експертите от Народното събрание. Чрез разделянето му на два регулатора се очаква той да функционира по-добре, за да бъде комисията по-независима и да има ясен мандат и бюджет, заяви Захариева. 
„За ново увеличение на цената на тока от 1 януари аз лично не съм чувала, четох в медиите няколко пъти. Нито регулаторът е казвал такова нещо, нито има внесени искания, доколкото знам, мисля, че това са спекулации.“, каза още вицепремиерът.

Отговорният бизнес наистина се грижи за безопасните условия и за опазването на околната среда, а не само държавата. „Силно се надявам условията на труд и безопасността им да са се подобрили. Точно за това темата на днешната конференция е изключително важна, заяви Захариева пред участниците във форума.

„Колкото и да се контролира – и всеки ден да контролираме даден опасен или неопасен бизнес, ако имаш безотговорен собственик, безотговорно ръководство на предприятието, няма как служителите и работниците да са в безопасни условия през цялото време. 
Контролните функции на държавата са важни, но според мен още по-важен е отговорният бизнес. Същото се отнася за околната среда”, обясни вицепремиерът.

Тя поясни, че изследванията на ЕК през 2013 г. са показали, че всяко евро, което е вложено в инвестиции, които са свързани с иновации по отношение на околната среда, се възвръщат 20 пъти.

Източник: 3e-news.net

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook