LOGO

greenbuilding

Саниране на жилища и ВЕИ може да направят излишен руския газ в Европа 

0

С подобряване на изолацията и отоплителните системи в сградите в Европа и увеличаване на дела на възобновяемата енергия Европейският съюз ще икономиса 23 на сто от газовото си потребление, почти колкото е вносът на руско синьо гориво в общността. Като цяло ЕС може да намали два пъти своето потребление на природен газ до 2030 г. и така ще подобри както околната среда, така и енергийната си сигурност, според проучване на консултантската компания Екофис (Ecofys), цитирано от европейското издание "Юрактив".

Според авторите на доклада е напълно възможно да се намалят въглеродните емисии с 49 процента спрямо равнищата от 1990 година, което е повече от предвиденото в рамките на проекта енергия-климат 2030 г, който предстои да се обсъди на среща на европейските лидери на 23 и 24 октомври.

Подложеното на дискусия предложение е за намаляване на парниковите газове в ЕС с 40 насто, подобряване на енергийната ефективност с 30 процента и увеличение на дела на възобновяемите енергии до 27 процента в енергийния микс на общонстта.

Според авторите със санирането на жилищата и обществените сгради в ЕС тяхното собствено потребление на газ ще намалее с 58 на сто, което на практика е 23 процента от общата газова консумация.

Намаляване с 20 процента на потреблението на газ от промишлеността би понижило с 5 на сто сегашното потребление на природен газ, сочи докладът. Тази цел може да бъде достигната чрез засилване на комбинираното производство на топлина и електричество, като се осигури по-добро отоплително оборудване и като се усъвършенстват електропроводните системи.

На основата на реалистичен растеж, потреблението за производство на енергия би могло да се намали с 63 процента или 19 на сто от общото потребление на газ в ЕС, благодарение на увеличаване дела на възобновяемите енергии в енергийния микс на ЕС, смятат още авторите.

**Източник: mediapool.bg

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook