LOGO

3718169683 b80834e2bf

Соларният ток е по-евтин от въглищния в Тексас и Джорджия, в Индия, Бразилия и Чили 

10951

На първо място трябва да уточним, че токът от соларни централи, за който става дума тук, е добиван от големи соларни ферми от комунален мащаб, а не от покривни соларни инсталации.

И така, изравнената цена на електрическата енергия, произведена от слънчеви енектроцентрали, вече достига 60 долара за мегаватчас в някои щати, с което става по-ниска от най-ниските нива на електричеството от изкопаеми горива или ядрена енергия.

Малко по-рано тази година Recurrent Energy спечели договор за продажба на енергия на Austin Energy в Тексас на цена от 5 цента за кВтч по силата на договор за изкупуване на енергия с 25-годишен срок. Самият град Остин определи слънчевата енергия като „източник на енергия по подразбиране“. В същото време и на същото място токът от изкопаеми горива идва на цена най-малко 6 цента за квтч.

Съвсем наскоро средната стойност на цените на договорите за изкупуване на соларна електроенергия в Джорджия достигнаха 6,5 цента/квтч. Средно! 56 фирми участват в конкурсите за продажба на енергия от слънчеви ферми.

Ако излезем от границите на САЩ, то на скорошен търг в Индия най-ниската цена на оферта достигна 8,6 цента на киловатчас, което е по-евтино от електричеството, добивано от въглища, внасяни от Австралия.

Още по-скоро, но може би най-впечатляващо беше решението на един скорошен търг за енергия в Бразилия, където един проект предложи цена от 5,65 цента/квтч, без никакви субсидии. Средно за търга цената беше 8,9 цента на киловатчас, и въпреки идеята да се осигурят договори за 500 MW проекти за слънчева енергия, в крайна сметка бяха сключени договори за 1048 MW. Според местни данни, 8,9 цента на киловатчас е по-евтино от цената на тока от електроцентрали, котио работят с изкопаеми горива в Бразилия.

Да не пропускаме и Чили, която има отлични параметри на слънчевата радиация и цените на тока от изкопаеми горива не могат да „докоснат“ тези на слънчевата електроенергия в Чили.

**Източник: greentech.bg

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook