LOGO

BSA logo

Велоалея в Амстердам произвежда ток от слънцето 

1

В покрайнините на Амстердам беше изградена първата с света велоалея от соларни панели. Целта е уловената от настилката слънчевата светлина да се използва за осветление и отопление на няколко сгради. 

Проектът е на холандската компания "Солароуд" (SolaRoad), а соларната отсечка за момента е дълга едва 70 м. Тя е направена от бетон и стъкло, така че соларните клетки да бъдат достатъчно добре защитени и да могат да събират слънчевата енергия. Проектът обаче не цели единствено енергийното обезпечаване на няколко къщи. Той е част от по-мащабен план на холандските власти, които искат да интегрират зелената енергия във вече съществуващата инфраструктура. 

Идеята е през следващите три години соларната велоалея на "Солароуд" да се ползва като тест за новата технология, а при доказана ефективност тя да се приложи по всички общински пътища и магистрали.  

Подобни технологии може да захранват с електричество не само домакинства, на и уличното осветление, светофарите, да захранват зарядни станции за електромобили.

От компанията обаче уточняват, че прахът и замърсяването по пътищата намаляват капацитета на соларните панели. Но доколко мръсотията ще се отрази на ефективността на технологията, предстои да се изследва. 

**Източник: dnevnik.bg

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook